понеділок, 4 квітня 2016 р.

Захід "Чорна королева або що криється за філіжанкою кави"


А я люблю гарячу чорну каву,
Солодку, з білосніжними вершками,
Тримати її вранішньо ласкаво
Спросоння розімлілими руками.
А я люблю гарячу чорну каву,
Що будить ароматом на світанку,
Коли проміння сонячно-яскраве
В квартиру заглядає крізь фіранку.
А я люблю гарячу чорну каву,
Горнятка доторкнутися щокою...
І день, я вірю, видасться на славу,
Якщо він починається з тобою.
-Кава це  щось значно більше, ніж просто  рослина чи буденний напій. Кава-це настрій, присмак і спосіб життя… Кава-це окрема культура, оспівана і возвеличень багатьма митцями пера і слова… Кава-це стан душі… Це щось незбагненно загадкове і далеке… А розгадку цієї таємничості слід шукати в двох невеликих зернятках…
Пісня Т.Кум «А я гаряча…»
Ка́ва — напій, що виготовляється зі смажених плодів кавового дерева. Це стародавній напій, який має багату історію. За деякими оцінками, кавовий напій є другою за об'ємами споживання речовиною на Землі після води. Споживання кави вже давно набуло ознак окремої культури, оспіваної митцями різних епох.
Розчинна кава увійшла до десятки найгеніальніших винаходів людства. Запаморочливий аромат, простота і швидкість приготування.
Кава - не тільки чудовий напій, це і своєрідний уранішній ритуал, і привід для спілкування, і першого побачення, і прояву кохання. Приготувати «правильну» каву вдається не всім, і навіть рівень ресторанних закладів - кафе, барів, ресторанів - визначають по тому, чи уміють там готувати справжній «еспрессо».
Сьогодні кава найпопулярніший напій у світі. Людство в середньому щорічно випиває більше 400 млрд. чашок цього запашного напою.
Кава — це не просто напій, в ній присутній таємничий дух, що приносить непідробну насолоду. Арабські купці запевняли, що ті, хто п’ють каву, опиняться в раю.
Кава широко використовується в геральдиці поряд з пшеницею, рисом, пальмою та дубом. Гілки з плодами цієї рослини можна побачити у гербових вінках Бразилії, Уганди, Сальвадору, Коморських островів.
Що означає слово «кава» і яке його походження?
Кавовий напій відомий людині з давніх-давен. Про це свідчать розповіді й легенди, що дійшли до наших днів.
Часто можна почути легенду про пастуха, який звернув увагу на надзвичайну жвавість кіз, які харчувалися листям і плодами кущів, що росли на схилах гір. Спостереження пастуха за «козами-танцівницями» використав настоятель місцевого монастиря. Відвар кавових плодів і листя допомагав ченцям без позіхання витримувати довгі нічні моління.
Історія згадує про мандрівників, які брали в далеку дорогу плоди кавового дерева. Відвар з них допомагав долати втому, додавав бадьорості й сили.
Так це було чи ні, судити важко. Важливо одне: чудесні властивості кавових плодів були помічені й заслужено оцінені. Назва гірської місцевості на південному заході Ефіопії — Каффа — дала ім'я деревам, що приносять ці плоди (хоча існують також інші версії щодо походження слова «кава»).
Як виглядає кавове дерево? За яких умов найкраще росте? Послухаємо виступ біолога.
Кавові дерева примхливі й вимагають дбайливого й систематичного догляду. Існує чимало сільськогосподарських шкідників і хвороб, що вражають як плоди, так і самі кавові дерева.
      Постає наступне запитання: Як же кава поширювалась по світі? Історики,прошу.
У зв'язку з поширеною думкою про шкоду кофеїну, в останні десятиліття робилися спроби замінити натуральну каву насінням, листям, плодами, стеблами, корінням багатьох культурних і дикорослих рослин.
Дуже давно стала відомою кава з цикорію, а трохи пізніше напої з жолудів, ячменю, каштанів, жита та інших рослин.
 Останнім часом набула широкої популярності розчинна кава. По-різному можна ставитися до напоїв на її основі, однак, безперечно, у неї є свої прихильники. Під час виготовлення розчинної кави значне значення має якість використовуваних сортів. Однак варто врахувати, що в розчинній каві замість стандартних 19% екстрактивних речовин, що потрапляють під час заварювання кавового порошку із зерен, міститься більше 50%. Тому вона має вищий вміст кофеїну, а також жирних кислот, що небезпечні для судин та спричиняють розвиток ішемії серця. Пом’якшує цей удар на серце прийом розчинної кави з молоком. Але все-таки краще вживати заварну каву, особливо любителям чорної кави.
Не можна уявити собі країни Близького Сходу без кави. Тут її п'ють скрізь — дома, у гостях, на вулиці, у кав'ярнях, у будь-яку пору дня і ночі. Каву тут запивають невеликим ковтком чистої холодної води, що ще більше підкреслює аромат і своєрідність самої кави.
Молоко в каву почали додавати з 1680 року, коли один французький доктор порадив таке поєднання в лікувальних цілях.
1 жовтня – офіційний День кави в Японії.
Лимон додають в каву вже протягом кількох сотень років (його почали додавати раніше, ніж цукор).
Кава як ліки досягла найвищого розквіту в Англії в 16 столітті. У той час мікстура з кави, масла і меду призначалася як зігріваючий засіб при багатьох хворобах. Пізніше в цій ролі стали використовувати чай.
Цікавих фактів про каву можна перераховувати дуже багато. Не менш приємно про чорну королеву слухати.
(Пісня  «Кофе мой друг»)
Які хімічні речовини входять до складу кавових зерен? Чи є у каві вітаміни?  Запитаємо у хіміків.
Про особливості ринку кави, країни, де її вирощують знають географи.
Споживання кави відіграє дуже важливу роль у спілкуванні між людьми. Ритуал приготування і пиття кави у багатьох народів є часткою національної культури. При цьому чашка кави міцно асоціюється з моментом спокою між напруженими частинами дня або з пробудженням вранці, коли людина або залишається наодинці зі своїми думками, або неспішно розмовляє з друзями чи рідними. Саме ці соціальні моменти дали поштовх великій популярності кав'ярень, або кафе. Де люди спілкуються, обмінюються думками, розповідають веселі історії, анекдоти.
( «Гуморески»)
Багато видатних людей любили та поважали каву. Композитор Йоган Себастьян Бах у 1732 році навіть написав кантату № 211, яка прославляє каву. Це навіть не кантата, а весела коротка оперета.
Вольтеру приписують слова про те, що якщо кава – отрута, то втключно повільно діюча, тому що сам він помирав від неї більше 50 років.
Оноре де Бальзак обожнював каву і не лінився обійти весь Париж у пошуках найбільш ароматного сорту. На жаль, письменник зловживав кавою і під кінець життя це помітно погіршило стан його здоров’я.
Каву можна застосовувати у повсякденному житті.
Мелена кава покращує зовнішній вигляд. Використана кавова гуща є чудовим засобом для очищення шкіри.
Окрім цього, дрібно мелена кава темного обжарювання – відмінний бронзат (надає шкірі кольору засмаги).
Кава допомагає у господарстві. Розчином кавової гущі з гліцерином протирають темні шкіряні речі – це освіжає та надає їм блиску.
Ну і звичайно кава допомагає зазирнути в майбутнє – про гадання на кавовій гущі всі чули.
Ми ж з вами спробуємо кавою помалювати. Малювати за допомогою кави не складно. Крім того, коли малюнок висохне, він вийде ароматним!. А малювати будемо рудого кота, зустріти якого добра прикмета. Отож, зустрічайте!
Малюючи свого талісмана удачі, ви по-різному це робили. Насичені кольори свідчать про те, що ви маєте твердий характер, сильну волю, наполегливість. Використали світліші відтінки – ви добрі, вразливі, ніжні. Має значення і який частині котика приділили більше уваги. Мордочці – вам важливо як ви виглядаєте. Кінцівкам – ви спортсмен, тулубу – турбуєтесь про здоров`я. Хвостику – не звертаєте увагу на дрібниці. А якщо ви приділили увагу всім частинам котика – ви унікум, оптиміст і людина, яка встигає скрізь.
Не забули ми і про рецепти приготування цього чарівного напою.
Рецептів приготування цього напою превелика множина: до кави додають прянощі, есенції, сіль, перець, вершки, морозиво, коньяк, лимон, лід. Але головним в рецептурі є настрій: кава дуже чутлива до біополя людини, яка її готує, а значить, якщо хочете зварити дійсно чудовий напій, не надумайтеся робити це у поганому настрої.
Кожен з вас може взяти із собою на згадку кавову листівку,а потім обмінюватися рецептами.
Каву возвеличують у поезії, прозі, творах мистецтва. Але найбільше про каву складено пісень. Тут вона – чорна королева, ароматна, п`янка, гаряча, вранішня, солодка. Але водночас може бути і гіркою, терпкою, міцною. Проте, якою б кава не була, вона поєднує, прощає, кохає, надихає, зближує…
(Пісня О. Ваєнги)
Щоб усе життя поганим не здавалось,
Щоб ви забули про турботи й справи,
Щоб збувалось все, що забажалось                                                                                        
Ми просим скуштувати чашку кави!
Сьогодні ми ознайомились з маленькою частинкою чарівного світу кави, улюбленим напоєм багатьох людей. Людину можна порівняти з кавою – кожен має свій смак, присмак, аромат, свою гірчинку. Ми, як і кава, народжуємось зеленим зерном, зростаємо у різних умовах, змішуємось у різних пропорціях, створюючи гармонійний смак людських взаємовідносин.
Шановні присутні! Ось і закінчується наша тепла зустріч за філіжанкою кави.Сподіваємось, що тепло вогню нашого спілкування у поєднані з ароматом кави буде нагадувати вам про те, що ніхто не може зрозуміти істину, поки не скоштує кавового пінного блаженства. Дякуємо!      

1 коментар:

  1. Я настільки вдячна Elegantloanfirm за те, що допомогла мені отримати кредит у розмірі 600 000,00 доларів США за допомогою кредитного працівника Расса Гаррі, що я вам вічно вдячний. моє життя перевернулося, мої фінанси влаштувалися, я зараз є власною справою, яку я використовую для піклування про потреби моїх сімей. Я настільки вдячний вам, містер Русс, і Бог вас благословить. Ви можете зв’язатися з ними за фінансовою допомогою електронною поштою: Elegantloanfirm@hotmail.com для отримання фінансової допомоги.

    ВідповістиВидалити